Stukje Geschiedenis

De Werkgroep Schaatsen van de Stichting Leiden Promotion (Leiden Leeft) bestond uit Willem Buijteweg, Herman Bos en Hein van Woerden. Op 21 juni 1983 – hartje zomer en bloedheet – ging dit drietal voor het eerst met politiefunctionaris Nico Ooik en vertegenwoordigers van de politie (vergunningen) en de Dienst voor Havens en Warenmarkten (voor de hoogte van de bruggen) met dikke truien aan, schaatsmutsen op en schaatsen in de hand in een motorboot het mogelijke parcours verkennen. Het idee voor de tocht was ontstaan in 1982 tijdens alcoholisch uitstapje op de schaats.

De eerste twee tochten (1985 en 1986) werden georganiseerd door Stichting Leiden Promotion i.o.

Op 17 januari 1989 werd het Elfstegencomité opgericht. Dit comité kende uitsluitend ere-leden, had een huishoudelijk reglement en vergaderde één maal per jaar of vaker wanneer nodig. Tijdens de vergadering werd uitsluitend Berenburg gedronken. Dit Elfstegencomité organiseerde de tochten nummers drie (1996) en vier (1997).

De Stichting Elfstegentocht Leiden werd officieel opgericht op 7 december 1998. Het bestuur bestond uit Max Worms (vz), Hein van Woerden, Willem Buijteweg, Rijan de Vries, Herman Bos, André de Jong, Nico Quakernaat (vz) en Cees Hugens. De ijsmeester van de gemeente Leiden was Arie Hofman. Deze stichting heeft helaas nooit een Elfstegentocht georganiseerd.
Op 27 februari 2017 gaf dit bestuur het stokje over aan de bestuursleden van de Leiden Marathon (zie foto), die nu zitting hebben in het bestuur van de Stichting Elfstegentocht Leiden. Dat zijn Tjeerd Scheffer (vz), Robert Laan, Peter Burghouwt, Shirley Groen, Bettina van Klaveren en Rob de Haan.